Endelig fikk Zivar drømmejobben!

Zivar Mahmoud kom til Norge med en drøm om å bli rørlegger. Han kom ikke inn på videregående skole, men nå har han sikret seg svennebrev og fast rørleggerjobb.

Publisert 31. jan. 2023

Det med en ny og fleksibel vei til fagbrev for voksne over 20 år.

– Jeg ville så gjerne bli rørlegger, men forsto ikke hvordan jeg kunne bli det. Jeg var i ferd med å gi opp, sier Zivar Mahmoud (32) ute på jobb på et nybygg midt i Melhus sentrum. Her skal et sprinkleranlegg på plass, og Mahmoud tar jobben. Som nyutdannet rørlegger.

– Jeg ville så gjerne bli rørlegger, men forsto ikke hvordan jeg kunne bli det. Jeg var i ferd med å gi opp.
Zivar Mahmoud (32)

– Jeg kom til Norge i 2012 og har hatt mange ulike jobber, mens jeg har tatt grunnskoleopplæring ved voksenopplæringen. I 2019 ble jeg arbeidsledig og bestemte meg for at nå skulle jeg forsøke å bli rørlegger. Det har alltid vært drømmejobben min. Jeg søkte på alle videregående skoler i Trøndelag som har rørleggerlinje, men kom ikke inn. Jeg var såpass gammel, at jeg ikke hadde rett på videregåendeskoleplass. Jeg kunne kun få plass dersom det var en ledig og det var det ikke, sier Mahmoud.

Som 25-åring går søker fra ungdomsrett til voksenrett. Voksenrett gjelder for de som har fullført grunnskolen eller tilsvarende i Norge eller et annet land, men ikke fullført videregående opplæring.

En av dem som har hjulpet Zivar Mahmoud mye i veien mot svenneprøven er Joakim Pedersen.

Fleksibel utdanning

Men nå tester Trøndelag fylkeskommune ut en forsøksordning for vokse over 20 år, der det prøves ut en modulstrukturert fag- og yrkesopplæring (MFY) fram til fag- eller svennebrev. Det er foreløpig ikke mulig å søke på opplæringsordningen, men deltakerne rekrutteres fra voksenopplæringen eller Nav. Ordningen er svært fleksibel. De ulike modulene gjennomføres til ulike tidspunkt, og hver modul avsluttes med en dokumentert vurdering. Når alle modulene i lærefaget er godkjent, er deltakeren kvalifisert til å melde seg opp til fag- eller svennebrev. Det kan ta lengre eller kortere tid enn det vanlige studieløpet.

– Nå har jeg brukt to-tre år på å bli rørlegger, istedenfor fire-fem år. Jeg må si takk til dere alle, sier Mahmoud inne på et møterom hos FLOW Trøndelag VVS på Tempe i Trondheim.

Rundt bordet sitter de som kaller seg «Laget til Zivar». Dette er veileder i bedrift, yrkesfaglærer, fellesfaglærer og koordinator/lokal forsøksleder.

– Suksessfaktoren er alle oss, deltakeren selv og vi som er laget rundt den enkelte. Ingen av oss jobber alene, men vi jobber samme i samme retning, som er mot fagbrevet. Vi er enormt fleksible, og tilpasser oss, sier Kristin Bratseth, som er koordinator og forsøksleder for MFY i Trondheim.

– Suksessfaktoren er alle oss, deltakeren selv og vi som er laget rundt den enkelte. Ingen av oss jobber alene, men vi jobber samme i samme retning, som er mot fagbrevet.
Kristin Bratseth
De kaller seg laget rundt Zivar Mahmoud. Fra venstre: Kristin Bratseth, koordinator / forsøksleder hos Trondheim kommune, Tanja Stinessen, Nav-koordinator, Magnus Djønne, fellesfag-lærer hos voksenopplæringa, Robert Aksnes, faglærer rørlegger Verdal videregående skole og Jonny Bech fra FLOW Trøndelag VVS.

Mest på arbeidsplass

Trøndelag er ett av fem fylker som prøver ut modulstrukturerte læreplaner i utvalgte lærefag.

– Målet med modulforsøket er å prøve ut fleksible, effektive og tilpassede opplæringsløp for voksne, slik at flere voksne kvalifiseres til en stabil og varig tilknytning til arbeidslivet. MFY Trøndelag tilbyr i dag åtte lærefag: Salgsfaget, kokkefaget, institusjonskokkefaget, malerfaget, rørleggerfaget, betongfaget, helsearbeiderfaget og renholdsoperatørfaget, sier Bratseth.

Opplæringen skal i størst mulig grad foregå i en praksissituasjon. I Trøndelag har deltakerne opplæring i bedrift fire dager i uka og opplæring på skole én dag i uka.

Mahmoud har jobbet hos FLOW Trøndelag VVS og vært én dag i uka på rørleggerlinja ved Verdal videregående skole. Dette endte opp med at han tok svennebrevet en fredag i november, mandagen etter begynte han i fast jobb.

– Jeg ble oppringt med tilbud om fast jobb dagen før jeg skulle ta svennebrevet. Jeg svarte at jeg kunne ikke signere kontrakt før jeg visste om jeg besto, sier Mahmoud som besto og dermed gikk rett fra lærling til fast ansatt. I dag har han det han beskriver som drømmejobben.

– Hvorfor ville du absolutt bli rørlegger?

– Hjemme i Kurdistan jobbet jeg sammen med faren min som murer, men uten en formell utdannelse. Jeg samarbeidet da ofte med rørleggere, og visste at det var det jeg ville bli.


I dag er Zivar Mahmoud utdannet rørlegger, mens Joakim Pedersen fortsatt er mentor. Han er også bas på anleggsplassen i Melhus.
– For å bli en god rørlegger som voksen trenger man for eksempel ikke lære alt om Knut Hamsun, men de må kunne det som er viktig i norskfaget for nettopp en rørlegger.
norsklærer Magnus Djønne

Rørleggerspråket

Tanja Stinessen er Nav-koordinator og godt fornøyd med den nye ordningen.

– Dette gir voksne som mangler kompetanse en mulighet til å ta fagbrev på en helt ny måte. Dette gjøres med et tett samarbeid, og opplegget er individuelt tilpasset. For oss er dette helt gull. Vi sitter med en stor ressurs, nemlig mennesker som gjerne vil, men som kanskje ikke får det til. Det kan være fordi de ikke er teoretisk anlagt, fordi de har lese og skrivevansker, at de ikke kan det norske språket godt nok eller at de rett og slett ikke har grunnskole. Nå gis de en ny og annerledes vei inn i arbeidslivet, sier Stinessen.

Mahmoud har først og fremst lært rørleggerfaget, men også det han må kunne av andre fag på videregående nivå. Her har blant annet norsklærer Magnus Djønne deltatt i laget rundt Mahmoud.

– For å bli en god rørlegger som voksen trenger man for eksempel ikke lære alt om Knut Hamsun, men de må kunne det som er viktig i norskfaget for nettopp en rørlegger. Zivar må kunne prate med kollegene sine i lunsjen og han må selvsagt kunne fagspråket. Vi har egne forsøkslæreplaner som inneholder alle VG3-målene som ordinære lærlinger har, og noen utvalgte fellesfagmål som er voksenrelevant og yrkesrelevant. Jeg har vært ute og møtt Zivar på jobb, sjekket at han kan nok norsk til å gjøre jobben sin. Og Zivar har vært veldig ivrig og lært fort. Han har gjort jobben selv, sier Djønna.

– Jeg trodde jeg kunne nok norsk, men fagspråket er et helt annet språk. Det er også viktig å kunne språket godt, for å bidra sosialt. Det handler om å kunne prate med kolleger i lunsjpausen, og være med ellers. Det kan jeg i dag, sier Mahmoud selv.

Fra venstre: Robert Aksnes, faglærer rørlegger Verdal videregående skole, nyutdannet rørlegger Ziwar Mahmoud og Kristin Bratseth, koordinator / forsøksleder hos Trondheim kommune.

Publisert
31. jan. 2023


Relaterte saker:

T-RØR: Fra vannbåren varme til avansert bioenergi

T-RØR ble etablert i 2012 og en del av FLOW Group i 2019. Siden etableringen har T-RØR vært en spesialist på varmepumper. Den nyeste satsningen er bioenergi som varmekilde. Med et dedikert team på 23 ansatte og en omsetning på omtrent 35 millioner i 2023, har T-RØR etablert seg som en ledende leverandør av VVS-tjenester i regionene Innherred, Namdal, Fosen og Stjørdal.
Les mer

Lærlinger i FLOW Group

I FLOW Group har vi stort fokus på å jobbe med lærlinger. Dette for å styrke bransjen vår. Bransjen er avhengig av at vi har gode lærebedrifter slik at ungdommene som går blant annet rør- eller elektrofag faktisk får læreplass. Behovet for rørleggere, elektrikere, ventilasjonsmontører, kommer ikke til å bli mindre med årene, og dette ansvaret tar vi i FLOW Group på alvor.
Les mer

FLOW Group: Vi erkjenner viktigheten av å jobbe mot en mer bærekraftig fremtid

Som en seriøs aktør innen teknisk infrastruktur for bedriftsmarkedet i Norge, tar FLOW Group sitt ansvar for bærekraft på alvor. Bærekraft handler ikke bare om miljømessige hensyn, men også om økonomi og samfunn. Derfor har vi implementert en helhetlig tilnærming som integrerer bærekraft i alle våre operasjoner og tjenester.
Les mer

Mange fordeler med en serviceavtale for sprinkler, sanitær, varme- og kjølesystemer

Vi arbeider målrettet for å øke vår kapasitet til å utføre ett større volum av serviceavtaler og vi opplever at markedet i økende grad etterspør leverandører som leverer mer komplette tjenester innen vårt fag samt at vår tekniske VVS kompetanse er ettertraktet.
Les mer

- Nå er vi lønnsomme og på offensiven igjen

- I januar 2020 sto vi ved et veiskille og måtte ta noen drastiske, strategiske grep. Vi hadde pådratt oss økonomiske utfordringer, vi hadde utfordringer med gjennomføringen av flere store prosjekter, og vi hadde litt utfordringer med ansettelser i alle ledd i selskapet. Resultatet ble at vi dro ned aktiviteten ved å droppe nye, store prosjekter samtidig som vi økte satsingen på drift og vedlikehold. Det ble en svært vellykket kursendring for oss.
Les mer

Fra logistikkoperatør til voksenlærling til fagarbeider elektro

FLOW Elektro Midt-Norge AS har gleden av å gratulere vår nye elektriker Andreas Fiskvik med fagprøven. Andreas begynte sin yrkes karriere som lagermedarbeider, før han senere bestemte seg for å endre retning. Det er vi i FLOW svært fornøyd med.
Les mer

- Vi skal utgjøre en reell verdi for kunden

Frode Helmersen har svært allsidig yrkeserfaring. Den bruker han nå til å spisse og strukturere satsingen i drift- og vedlikeholdsavdelingen hos FLOW Trøndelag VVS, som har gitt svært gode resultater. – Det handler både om å gi kundene det de har behov for når de har behov for det, samt å legge til rette for at våre ansatte får lov til å jobbe på områder de trives med, sier han.
Les mer

Fra montør og bas, til prosjektleder på heltid!

FLOW Klima Trøndelag satser på utvikling av egne ansatte. Et godt eksempel på dette er Karl Barlaup. Karl begynte i FLOW som bas og har gradvis jobbet seg opp til å nå bli prosjektleder.
Les mer

De profesjonelle kundene krever at vi som leverandører er like profesjonelle som dem selv

- Det er utfordrende for en mellomstor bedrift alene å holde tritt med kravene som markedet stiller, og utfordringene vil fortsette å øke, mener daglig leder Mads Meisingset i FLOW Meisingset VVS.
Les mer

- Vi har gitt kundene en enklere og tryggere hverdag

For å møte kravene kundene har til profesjonalitet, måtte Greif Sæther, daglig leder i rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS AS, endre måten han tenkte og drev bedriften sin på. - For oss ble løsningen å sette kundefokus og profesjonalisering i system sammen med de andre partnerne i FLOW Group, sier han.
Les mer

FLOW Svartisen VVS: Vellykket prosjekt på NAF sitt nye bilverksted i Bodø

Rørleggerbedriften FLOW Svartisen VVS AS sin Bodø-avdeling ferdigstilte i august sitt første store oppdrag på NAF sitt nye bilverksted i Olav V gate i Bodø. - Nå søker vi flere rørleggere, gjerne kvinner, sier daglig leder og rørleggermester Stig Einar Mork.
Les mer

Energitiltak i offentlig regi

FLOW Meisingset VVS bistår Oslobygg KF med omfattende energioppgradering på mer enn 70 skoler i Oslo området. Prosjektet ble tildelt gjennom en anbudskonkurranse tidligere i høst og skal etter planen ferdigstilles ved utløpet av året.
Les mer

God belysning – en viktig faktor for et godt arbeidsmiljø

Velg riktig belysning på arbeidsplassen – det vil gi en umiddelbar effekt på både arbeidsmiljø, økonomi og energibruk.
Les mer

Bygger profesjonelt nettverk for tekniske fag

- Det er stor etterspørsel etter bedrifter som kan ta hånd om byggeprosessen på tvers av fag fra start til slutt. Vi ser at de profesjonelle kundene ønsker å forholde seg til ett kontaktpunkt, sier Håvard Hildrum, salgs- og markedsansvarlig hos rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS i Trondheim.
Les mer

Fleksibel arbeidsgiver sikret Ninja svennebrevet

Stig Mork hos FLOW Svartisen VVS AS på Halsa i Meløy trengte flere rørleggere, mens Ninja Ringøy Torrissen ønsket seg en variert og praktisk jobb, hvor hun også møtte mennesker. Høsten 2021 kunne hun feire at svennebrevet som rørlegger var i boks.
Les mer

FLOW Meisingset VVS AS satser på sprinklerkompetanse

Med bakgrunn i en beslutning om strategisk satsning på sprinklermarkedet kan FLOW Meisingset VVS i dag kalle seg en veletablert sprinkler entreprenør.
Les mer

Arbeidsuke hos FLOW Meisingset VVS

Denne uken har elever fra 9. trinn på Mølladammen ungdomsskole i Lommedalen hatt tre dagers utplassering i bedrift i forbindelse med arbeidsuka.
Les mer

Rehabilitering av svømmehall og garderobeanlegg

FLOW Meisingset VVS har nylig overlevert rørarbeidene i forbindelse med totalrehabilitering av basseng og garderobeanlegget til Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Mortensrud i Oslo.
Les mer

FLOW Meisingset VVS leverte rørarbeider på Nordberg Kirke

FLOW Meisingset VVS har levert varme og sanitærarbeider i forbindelse med totalrehabilitering av Nordberg Kirke i Oslo. FLOW Meisingset VVS har blant annet levert nytt energianlegg bestående 5 energibrønner og varmepumpe med over 40kw ytelse.
Les mer

FLOW Bredesen Elektro er operative i Arendal.

Mandag 2. august startet FLOW Bredesen Elektro opp i Arendal. Fra før er FLOW Group representert med to datterselskap i Arendal, FLOW Bredesen VVS og FLOW Bredesen Klima, og er nå komplett med alle de tre tekniske fagene (elektro, rør og ventilasjon) i Agder-regionen, noe som bidrar til å skape et attraktivt og spennende faglig miljø for både kunder og medarbeidere.
Les mer

Rørlegging og snekring - det beste fra to fag

Rørleggermester og daglig leder Stig Einar Mork trenger flere rørleggere for at FLOW Svartisen VVS skal kunne vokse videre i Meløy og Salten. - Vi må tenke nytt, og har begynt å utdanne rørleggerne våre selv.
Les mer

Gjør energitiltak for fremtiden med T-RØR.

Vi har tatt turen til Sør - Inntrøndelag Høgskolelag også kalt SKOFO. Her finnes både fjell og fjord, og lurer du på hva et kulturlandskap er, bare se ut vinduet. Jorder og enger grenser til skog og sjø på alle kanter. De har internatkapasitet til 115 elever, og i snart 120 år har de satt sitt preg på bygda Skogn. Skolen består nå av til sammen 3 bygg.
Les mer

ISO-sertifiseringer ingen skrivebordsøvelse hos FLOW Trøndelag VVS

- Fornøyde kunder og lønnsomme prosjekter krever at vi har levende systemer som vi hele tiden forbedrer, sier daglig leder Greif Sæther i FLOW Trøndelag VVS AS. Nå er bedriften både resertifisert etter kvalitetsstandarden ISO 9001 og miljøsertifisert etter miljøstandarden ISO 14001.
Les mer

Rens av gulvvarmerør: Nytt, viktig, lønnsomt

– Jeg ble overrasket over hvor mye smuss og avleiringer som hadde hopet seg opp i rørsystemet, forteller Astor Åsjord fra Engavågen i Meløy. FLOW Svartisen VVS tok oppdraget med rens av rørene og installering av energieffektiv varmepumpe.
Les mer

God driv i vårt 10. driftsår - men vi vil videre!

T-Rør AS i Levanger startet med et ønske om å drive egen bedrift, skape sin egen arbeidsplass og etter hvert utvikle og drive større. Nå i vårt 10. driftsår er vi fornøyd med utviklingen - Men vi vil videre!
Les mer

Flying start for ny elektroentreprenør i Trøndelag

Nils Godtfred Bjørnerud og Roger Tørset solgte seg inn som team da FLOW Group søkte etter leder til sin nye elektrosatsning i Trøndelag. - Vi hadde ikke gått i gang med å bygge opp en ny elektroentreprenør uten en solid aktør som FLOW Group i ryggen.
Les mer

Kreativt under koronaen hos FLOW Trøndelag VVS

I annerledesåret 2020 har FLOW Trøndelag VVS AS laget et nytt teknisk serviceprogram for kundene, lansert egen koronavask, miljøsertifisert seg etter ISO 14001 og resertifisert seg etter kvalitetsstandarden ISO 9001. Den tverrfaglige satsningen på elektro og klima i Trøndelag kom også skikkelig på plass i år.
Les mer

Lamarkgården sparte over 60% strøm med varmepumpen

De 20 husstandene i Lamarkgården midt i Ørnes sentrum reduserte strømforbruket med over 60% etter at FLOW Svartisen VVS installerte en ny varmepumpeløsning i bygget. At besparelsen ble så stor overrasket Robert Ueland, styreleder i sameiet.
Les mer

Arne Morten har jobbet 40 år med 3 generasjoner Svensen

9. juni var det 40 år siden Arne Morten Strøm hadde sin første arbeidsdag hos rørleggerbedriften Ragnar Svensen AS i Stavanger. Gjennom 5 tiår i et marked som har endret seg mye, har han opplevd tre generasjonsskifter med farfar, far og nå sønn, Roar Svensen, som leder.
Les mer

- Det vi trengte for å møte markedet fant vi ikke i de tradisjonelle rørleggerkjedene

Daglig leder Daniel Vibstad i rørleggerbedriften Vibstad VVS kom til et punkt da han innså at tradisjonelle kjeder ikke kunne hjelpe med det som skulle til for å møte kravene kundene stiller. - Vi fant det vi lette etter i FLOW Group.
Les mer

Tok grep for å komme til forhandlingsbordet med de profesjonelle kundene

Joakim Arnesen (38), daglig leder i FLOW Meisingset VVS, har vært med på en spennende reise i et marked som har endret seg mye på kort tid. - Vi måtte snu måten vi tenker på for å nå frem til de større profesjonelle kundene. Da kom vi til forhandlingsbordet, forteller han.
Les mer